• katotaan_sienta.jpg
 • kavellaan.jpg
 • valkovuokkoja.jpg
 • vihannekset_2.jpg

 

Tapahtumat

Salon TasausKohtuusPajan vuodesta 2010 toteuttamia tapahtumia

 

2018

Kohtuuden Joulun Julistus

TaKoPajan Kohtuuden joulun julistusta esitti Salon Hyvänmielentorilla 2.12.2018 Spoken Wordina Kallion ilmaisulukion abiturientti Ida Korhonen Luonto-Liitosta. Ida kokosi julistuksen TaKoPajan ajatusten pohjalta. Katso video!

Suomen kohtuusliikkeessä Kohtuuden Joulun Julistusta on luettu vuosittain Joensuussa Kohtuus vaarassa -liikkeen toimesta. Vuonna 2018 Salossa esitettiin nyt ensimmäistä kertaa oma paikallinen julistus.

Kuvassa Eeva-Stiina, Ida, Paula ja Roskisnalle. Kertakäyttömukit historiaan - siirrymme oman kupin aikaan!


Salon TaKoPaja on ollut vahvasti edustettuna Suomen kohtuusliikkeen Meidän Metsämme -työryhmässä, joka sunnitteli ja toteutti kansalaisten #meidänmetsämme – kannanottoa Helsingin tuomiokirkon kryptassa 27.10.2018.

2,5-tuntinen ohjelma sisälsi metsäiloa ja -surua sekä erilaisten vaihtoehtojen esittelyä metsien kohtelulle. Paikalla Helsingin tuomiokirkon kryptassa oli noin 400 osallistujaa. Hienon tilaisuuden teki todeksi vapaaehtoistyö sekä innostuneet osallistujat. Tämä yhteisponnistus osoitti, että metsäasiat tuovat yhteen ihmisiä eri aloilta ja eri puolelta Suomea. Osallistujien, esiintyjien ja järjestäjien joukossa oli metsien tilasta kiinnostuneita kansalaisia, taiteilijoita, tutkijoita, metsänomistajia, yrittäjiä, kansalaisaktivisteja, poliitikkoja ja eri yhteisöjen edustajia.

Salosta oli TaKoPajan lisäksi mukana mm. Salo - Lasten Laulukaupunki ry ja Salon luonnonmetsäsäätiö.

LISÄTIETOJA: MEIDÄN METSÄMME -kannanoton verkkosivut, jossa myös linkit someen.

Hirsitaiteilija Hannes Hyvösen hirsiveistokset Juuri ja Juuri siirrettiin kannanoton jälken Helsingin yliopiston Viikin kampukselle.


Muutetaan järjestelmä - ei ilmastoa!

Takopajalaisia osallistuivat 6.10. "Muutetaan järjestelmä - ei ilmastoa" -tapahtumaan Kalliolan Settlementtitalolla Helsingissä. Kuule tutkijapaneelin puheenvuorot (Janne Hukkinen, Tuuli Hirvilammi ja Tero T. Toivanen)


Tulevaisuus ja toivo

Osallistuimme valtakunnalliseen kohtuusseminaariin Kotkassa 21.-23.9.

Banderolliverstaalla teimme #meidänmetsämme -kannanoton banderolleja varten sabluunat. Katso lisää kuvia!

Videot: https://www.youtube.com/channel/UCX0YyiRJ-yWxbfABcP3CP5A

Järj.: Kohtuus Kymenlaaksossa


Maailman ylikulutuspäivä 2018 oli elokuun 1. päivänä!

Ihmiskunnan luonnonvarakulutus ylittää maapallon ekosysteemin kantokyvyn. Ekologinen jalanjälkemme ei ole tasapainossa maapallon biokapasiteetin kanssa. Tarvitsisimme 1,7 planeettaa tyydyttääksemme ihmiskunnan nykyisiä kulutustottumuksia ja luonnonvaravaatimuksia. Lue lisää: Overshoot Day

TaKoPaja esitti kirjoja ja viritti keskustelua ylikulutuksesta ja elämän kohtuullistamisesta Salon pääkirjastossa 4.9.

Keskustelussa mm. seuraavia hedelmällisiä pohdinnan aiheita:

"Ei riitä, että vähennämme ... vaan asioita pitää tehdä toisella tavalla". (Paavo Järvensivu)

"Mikä on oma kuvani kestävästä tulevaisuudesta?"

Tilaisuudella avattiin jälleen myös TaKoPajan Ekovelkapöydän kuukauden mittainen aineistonäyttely. Pöydällä löytyi kirjallisuutta luonnonvaroista, maapallon kantokyvystä, elämäntavan kohtuullistamisesta ja ympäristöä säästävistä valinnoista, kasvun rajoista ja uuden talouden muodoista. Katso TaKoPajan suosittelemaa kirjallisuutta

JOKA PÄIVÄ ON YLIKULUTUSPÄIVÄ

Voit perehtyä syvemmin keskusteluun mm. ylikulutuksen ja hiilijalanjäljen mittariongelmista BIOS-tutkimusyksikön blogissa (Ville Lähde)


KANSAINVÄLINEN KOHTUUSPIKNIK 6.6. (PicNic4Degrowth)

TaKoPajan ilmastoystävällinen ja yhteisöllinen kohtuuspiknik järjestettiin jo kolmatta kertaa Salossa. Kasvisnyyttäripöytä katettiin kulttuuritalo Villin nurmikolla.

Otto Bruun (suojeluasiantuntija, Suomen Luonnonsuojeluliitto) kertoi kohtuutalouden perusteista ja avasi meille Degrowth-käsitteen. Saimme kuulla myös Avohakkuut historiaan - kansalaisaloitteesta.

Kansantaiteilija Minna Hokka esitti rakentamiaan paimensoittimia ja saimme kokeilla pillejä ja torvia.

Roskisnalle kertoi miten me yksinkertaisesti kierrättämällä voimme lopettaa ylikulutuksen ja siten jättää lapsillemme kestävämmän tulevaisuuden.

Teemu Lehtinen esitti TaKoPajan kokoamia Ilmaston Ystävän Vinkkejä ja Eeva-Stiina Lönnemo kertoi valtakunnallisesta MEIDÄN METSÄMME-kannanotosta.

Kuvat: Paula Lönnemo

Salo LiveStream oli myös paikalla, katso lähetys Facebookista!

Kansainvälisen piknikin nimi on Picnic4Degrowth. Maailmalla piknikin järjestäjien tavoite on edistää maapallon kantokyvyn rajoissa toimivaa ja hyvinvointia oikeudenmukaisesti jakavaa taloutta. Katso maailman muut Degrowth-piknikit.

Degrowth tarkoittaa talouskasvupakosta ja kulutushysteriasta vapautunutta ja inhimillistä hyvinvointia. Kohtuus kaikessa vapauttaa kulutusriippuvuuksista.

(Tämä on DEGROWTH-etana, joka kuvastaa kasvupakosta vapautunutta iloisesti hitaammin kulkevaa elämää)

Lue lisää: Avuhakkuut historiaan-kansalaisaloite, Degrowth Finland ja Mikä degrowth?


TaKoPajan perinteinen kevätretki

toteutui yhteisöllisenä ja opastettuna kaupunkiluontokävelynä Salon keskustassa

Kansainvälisenä luonnon monimuotoisuuden päivänä 22.5.

Kulttuuritalo Villin pihalla SAMU:n museoamanuenssi Liisa Saarinen kertoi kaupungin keskustan suojelluista rakennuksista. Kävely suuntasi Vanhaa Kuninkaantietä pitkin kohti Lukkarinmäkeä ja Uskelan Kirkkomäkeä, oppaina Hans Vogt ja Tuula Nikulainen. Melumittausta teki Teemu Lehtinen.


Kuvat: Paula Lönnemo. Katso lisää kuvia tästä!

Lisätietoja Kansainvälisestä luonnon monimuotoisuuden päivästä:

Suomen metsien monimuotoisuus on uhattuna (WWF)

YK-liiton Kansainvälisen luonnon monimuotoisuuden päivästä

Biologiska mångfaldens dag

International Day for Biological Diversity (YK:n päätöslauselma 1993)


Kutsun saatuaan TaKoPajan metsäryhmästä osallistuimme eduskunnan Kansalaisinfoon 15.5. Selviääkö maapallo? Pyrimme saamaan materiaalit talteen tähän.


SUOMEN YLIKULUTUSPÄIVÄ OLI 11.4.2018

Huhtikuun 11. päivä oli se päivä, jolloin me suomalaiset olimme kuluttaneet vuoden 2018 luonnonvarat.

Lue WWF Suomen pääsihteeri Liisa Rohwederin kommentteja WWF:n sivuilta ja tutustu Global Footprint Network-sivuihin! Rohweder toteaa:

"Suomi on sitoutunut esimerkiksi kestävän kehityksen tavoitteisiin ja Pariisin ilmastosopimukseen, mutta nämä eivät näy käytännössä. On huolestuttavaa, että lukuisista kestävän kehityksen toimenpiteistä huolimatta luonnonvarojen käyttömme on edelleen aivan liian suurta. Julkisen talouden velkakierteen katkaiseminen on ollut Suomen hallituksen päätavoitteita. Ekologisen velkaantumisen lopettamisen pitäisi olla vähintään yhtä keskeinen tavoite” .

TaKoPajan toimesta Salon pääkirjastossa oli huhtikuussa esillä ekovelkapöytä,

jossa kirjallisuutta luonnonvaroista, maapallon kantokyvystä, elämäntavan kohtuullistamisesta ja ympäristöä säästävistä valinnoista, kasvun rajoista ja uuden talouden muodoista. Pöydältä löytyi myös tietoa ylikulutuspäivästä ja vinkkejä siitä, miten jokainen meistä voi olla mukana myönteisessä muutostyössä, jotta sekä ekovelkamme että hiilijalanjälkemme pienenisi ja suunta kääntyisi. Esillä oli myös EARTH HOUR-ilmastotapahtumassa salolaisten kirjaamia tekstejä omista teoista luonnon hyväksi.

Katso TaKoPajan suosittelemaa kirjallisuutta

Esillä pidimme myös Suomen kohtuusväen haaste vuodelta 2017 ylikulutuspäivän siirtämiseksi!

Vuonna 2017 yli kolmenkymmenen ryhmän ja yhdistyksen muodostama kohtuusverkosto haastoi suomalaisia mukaan toimiin ylikulutuspäivän siirtämiseksi. Lue Suomen kohtuusväen haaste "Siirretään Suomen ylikulutuspäivä" tästä!

Läs Omställningsrörelsens utmaning 2017 "Vi flyttar fram den ekologiska skuldens dag" här! Den svenska texten följer på den finska. Åbo Underrättelser publicerade utmaningen i april 2017: ÅU 12.4.2017


TaKoPaja oli edustettuna Suomen luonnonsuojeluliiton järjestämässä seminaarissa

VAIHTOEHTOJA KASVUTALOUDELLE (III)

3.4. klo 9.45-16.30 Helsingissä, Aalto-yliopiston Kauppakorkeakoulun tiloissa

Luennoimassa oli kasvutalouden kipukohteiden keskeisiä kotimaisia ja kansainvälisiä asiantuntijoita (mm. Timo Järvensivu ja Alf Hornborg). Tapahtuman teemoina oli materiaalinen kulutus, hyvinvointi ja raha kasvutaloudessa ja niiden tulevaisuus. Saamme mahdollisesti esitysmateriaalia tähän vielä.

Lue lisää kohtuutaloudesta!


ROSKISNALLE TÄYTTI 18!

TaKoPajassa vietettiin Roskisnallen 18-vuotissynttäreitä 25.3.2018. Olemme toivottaneet Roskinallen tervetulleeksi TaKoPajan ahjon ympärille takomaan. Avaa koko kuvaa klikkaamalla!

Lue Roskisnallen syntymäpäiväruno tästä!


Salon kaupungintalon edessä näytettiin

EARTH HOUR-valomerkkiä ilmaston puolesta

la 24.3.2018 klo 20:30-21:30

Vietimme kunnon kasvisnyyttäribileet, paikalla n. 60 ihmistä! Avauspuheen piti kaupunginhallituksen Jonna Nyyssönen (lue Jonnan puhe tästä). Ohjelmassa oli rumpuryhmä (Gildas&Co), Roskisnallella oli asiaa ja sana oli vapaa (lue ympäristönsuojelupäällikkö Pirkko Parangon puheen tästä sekä TaKoPajan Eeva-Stiina Lönnemon puhe tästä). Paikalla oli myös Salon Livestream - katso lähetystä Facebook-linkistä. Kiitos kaikille!!! Maailmassa osallistui peräti 188 maata, lue lisää!

Lue Eeva-Stiina Lönnemon tunnelmaraportti!

Järj.: Hiilivapaa Salo-ryhmä, Salon TasausKohtuusPaja ja Salon kaupunki

Roskinalle ja hänen vaununsa (kuva: Eeva-Stiina Lönnemo) Minuutti kaupungintalon valojen sammumiseen (kuva: Teemu Lehtinen) Roskisnalle kertoo maapallon keuhkoista ja luonnon kunnioittamisesta (kuva: Henrik Hausen)

Roskisnallen Luontolaatikkoon kerättiin lupauksia - lue salolaisten kirjaamia tekstejä!

Mikä Earth Hour?

EARTH HOUR on ympäristöjärjestö WWF:n järjestämä maailman suurin ilmastotapahtuma, johon kaikki voivat osallistua. Tapahtuman aikana näytetään valomerkki ilmaston puolesta sammuttamalla turhat valot. Tämän symbolisen eleen avulla jokainen voi ilmaista huolensa ympäristön tilasta ja ilmastokriisistä päättäjille. Earth Hour ei siis ole sähkön- tai energiansäästötempaus.


AVOIN LUENTO KAUPUNKIEN AINEENVAIHDUNNASTA

13.3. klo 18 Salon kaupungintalossa (Kataja)

Maisema-arkkitehtiopiskelija Heta Seppälä (Aalto-yliopisto) esitteli diplomityötään kaupunkien aineenvaihdunnasta ja esitti tulevaisuuden skenaarioita Salon kaupungin kehityksestä.

Kaupunkien aineenvaihdunta tarkoittaa kaupunkien ylläpitämiseen tarvittavia energia- ja materiaalivirtoja sekä -varastoja, joita mittaamalla ja analysoimalla voidaan saada uudenlaista tietoa kaupunkien luonnonvarojen kulutuksesta. Saadun tiedon avulla voidaan puolestaan suunnitella ympäristöystävällisempiä kaupunkeja.

Salon Seudun Sanomat kirjoitti Hetan luennosta:

Hetan valmiin diplomityön voit lukea tästä: Urbaaninen metabolismi - Neljä skenaariota Salon kaupungin tulevaisuudesta ja aineenvaihdunnasta


2017

Ilmasto lämpenee, luonto köyhtyy - entäs sitte?

"Kestäviä tulevaisuuksia ja kohtuullista elämää kaikille" - visiopäivä

toteutettiin 25.11. yhteistyössä Salon Klubitalon kanssa

Ahdistuksen purkua.... visioinitia....        Lähemmäs luontoa .... paikallisuutta ....

Kohti kiireettömyyttä ja yksinkertaisuutta .... lähellä .... Lue kutsu!

 ”Kukaan ei voi tehdä kaikkea, mutta jokainen voi tehdä jotain.” 

(Tämä on DEGROWTH-etana, joka kuvastaa kasvupakosta vapautunutta iloisesti hitaammin kulkevaa elämää)


TaKoPaja osallistui 29.9.-1.10. kuudensiin Kohtuus Vaarassa-kansalaisseminaariin Joensuussa ja Kolilla (lue lisää ja katso kuvia) sekä Power Shift Suomi 2017-ilmastotapahtumaan Helsingissä (ohjelma ja kuvia).Maailman ylikulutuspäivänä 2.8. vietimme kyseenalaista merkkipäivää. Olimme vain seitsemässä kuukaudessa kuluttaneet maapallon luonnonvarat, joiden pitäisi riittää koko vuodeksi. Hyvä uutinen on se, että jokainen meistä voi vaikuttaa maailman luonnon hyvinvointiin omilla valinnoillaan. Lue lisää: WWF ja Overshoot Day

Katso TaKoPajan suosittelemaa kirjallisuutta


"TUHOKEHITYS POIKKI -YHTEISKUNNAN OLOMUODON MUUTOS"

Tietokirjailija Olli Tammilehto TaKoPajan kirjailijavieraana 20.6. klo 18:00 Kulttuuritalo Villissä.

Järj.: Salon TasausKohtuusPaja ja Pro Rantakivet ry

Lue lisää kirjasta kustantajan sivuilta: Into-kustannus


VALTAKUNNALLINEN KOHTUUSPIKNIK 5.6.

TaKoPajan Kohtuuspiknik järjestettiin 5.6. Salossa jo toisen kerran kulttuuritalo Villin yhteydessä (tällä kertaa sisällä sateen vuoksi).


Ohjelmassa mm. Santtu Lietzén Duon musiikkia.

Kansainvälisen piknikin nimi on Picnic4Degrowth. Maailmalla piknikin järjestäjien tavoite on edistää maapallon kantokyvyn rajoissa toimivaa ja hyvinvointia oikeudenmukaisesti jakavaa taloutta.

Degrowth tarkoittaa talouskasvupakosta ja kulutushysteriasta vapautunutta ja inhimillistä hyvinvointia. Kohtuus kaikessa vapauttaa kulutusriippuvuuksista.

 Lue lisää: Degrowth Finland ja Mikä degrowth?


VILLIVIHANNEKSET TUTUIKSI

TaKoPaja lähti 15.5. kävelemään Lammaskosken luontopolkua pitkin (Perttelin Hähkänä) oppimaan lisää villivihannesten löytämisestä ja tunnistamisesta sekä niiden käyttömahdollisuuksista ja terveellisyydestä! Oppaanamme toimi TaKoPajan ystävä hortoilija Milka Keihäs. Toukokuun alku oli ollut tosi kylmä ja vihreää ei ollut, mutta ilta oli aurinkoinen, Uskelan joki kaunis ja paljon uutta opittiin. Kiitos Milkalle ja kaikille retkeilijöille!

Kuvat:Tiina Harjola

Mukana matkassa oli Sinikka Piippon mainio opas Villivihannekset

Lisää aiheesta: http://www.hortoilu.fi/ 


SUOMEN YLIKULUTUSPÄIVÄ OLI VUONNA 2017 JO 3.4.!

Salon pääkirjastossa oli huhtikuun aikana esillä TaKoPajan EKOVELKAPÖYTÄ, jossa esittelimme Suomen kohtuusväen haastetta ylikulutuspäivän siirtämisestä historiaan (teksti alla) sekä tietoa ja kirjallisuutta luonnonvaroista, maapallon kantokyvystä, elämäntavan kohtuullistamisesta ja ympäristöä säästävistä valinnoista, kasvun rajoista ja uuden talouden muodoista. Kirjallisuuslistaa voit katsoa myös tästä: TaKoPajan suosittelemaa kirjallisuutta  

Suomen kohtuusväen haaste:          

SIIRRETÄÄN SUOMEN YLIKULUTUSPÄIVÄ

Ylikulutuspäivä on laskennallisesti se päivä, jona kulutuksemme ylittää maapallon kyvyn tuottaa uusiutuvia luonnonvaroja ja käsitellä fossiilisten polttoaineiden käytön aiheuttamia kasvihuonekaasupäästöjä. Vuoden ensimmäisten 100 päivän aikana suomalaiset kuluttavat oman osansa maapallon luonnonvaroista. Viime vuonna suomalaisten ylikulutuspäivä oli 17.4. ja se on aikaistunut vuosi vuodelta. Haluamme Suomen muuttuvan kohtuuden yhteiskunnaksi ja ylikulutuspäivän jäävän historiaan.

Haastamme kaikkia mukaan tekemään SUUNNANMUUTOSTA!

Olemme huolissamme, koska suomalaisten nykyisillä kulutustottumuksilla ihmiskunta tarvitsisi 3,4 maapalloa ja meillä on vain yksi. VASTUU toimenpiteistä on ennen kaikkea Suomen kaltaisilla rikkailla mailla, joiden varallisuus ja hyvinvointi perustuvat luonnonvarojen liikakäyttöön ja luonnon ylikuormittamiseen.

Suurin osa ylikulutuksen haittavaikutuksista ei edes näy Suomessa, sillä käyttämämme energian ja -tuotteiden alkuperä on pääosin muualla. Lisäksi osa kulutuksemme ympäristövaikutuksista, kuten ilmastonmuutos, on maailmanlaajuista ja haitoista kärsivät eniten maailman köyhät.

Haastamme kansalaistahot, päättäjät, yhteisöt ja yksilöt siirtämään Suomen ylikulutuspäivää ensin kohti kesää ja vuosikymmenessä vuoden viimeiseen päivään. Tämä onnistuu uudistamalla Suomea Kolilla syksyllä 2009 annettujen kymmenen kohtuullisen vaatimuksen avulla:

 1. Elämäntavan syvällinen muutos on välttämätön. Pelkkä teknologia ei pelasta.
 2. Tarvitaan yhteisiä sitovia rajoituksia kulutukseen. Tulevien sukupolvien pöydästä syöminen on lopetettava.
 3. Energian käytön vähentäminen on ainoa mahdollisuus vastata riittävän nopeasti ilmastokriisin haasteeseen. Kulutusta on supistettava oikeudenmukaisesti ja hallitusti.
 4. Ydinenergian ja uraanikaivosten tilalle kotimainen, hajautettu ja uusiutuva energiantuotanto.
 5. Mainontaa on rajoitettava. Se luo keinotekoisia tarpeita.
 6. Paikallisen tiedon tuhoaminen on lopetettava. Kokemusperäistä viisautta tarvitaan ekologisesti kriisiytyvässä maailmassa.
 7. Luonnonvarojen kuluttamista on verotettava progressiivisesti.
 8. Asevarustelu on lopetettava. Se vie ihmiskunnalta voimavarat ilmastokriisin torjunnasta.
 9. Rajallisella maapallolla on luovuttava tavoittelemasta jatkuvaa kasvua.
 10. Kohtuus arvoonsa. Se on vapautta kulutusriippuvuuksista.

Haluamme elää hyvää ja täyttä elämää vuoden jokaisena päivänä rasittamatta muita ylikulutuksella.

Kohtuusvaatimuksella ylikulutuspäivä siirtyisi pitkän loikan kohti maapallon kapasiteetin mukaista elämää. Tähän toimintaan tarvitaan hyvin paljon ihmisiä ja heidän yhteisöjään. Eri toimijat ovat tässä mukana omista lähtökohdistaan ja pääasia on, että meitä on paljon ja tavoite ylikulutuspäivän siirtämiseen on yhteinen.

Allekirjoittajina aakkosjärjestyksessä:

CRASH ry  
Emmaus Aurinkotehdas ry
Emmaus Finland ry
Emmaus, Helsinki ry
Emmaus-Westervik rf
Emmaus Åland rf www.emmaus.ax 
Jakobstad för hållbar utveckling
Katajamäen yhteisö
Kehitysmaayhdistys Pääskyt ry
Kohtuus Etelä-Karjala
Kohtuusklubi, SLL Uudenmaan piiri
Kymenlaakson kohtuustoiminta  http://kohtuuskymenlaaksossa.net/
Luonto-liitto ry
Maan ystävät ry
Omställning Pargas – Transition Pargas
Omställning Älvbyarna
Omställning Vasa – Siirtymäliike Vaasa
Omställning Nordöstra Korsholm
Omställning Österbotten
Pohjois-Karjalan Kohtuusliike  www.kohtuusvaarassa.com
Salon Seudun Luonnonsuojeluyhdistys ry
Salon TasausKohtuusPaja  www.tasauskohtuuspaja.net
Sinapinsiemen ry
SLL Hirvijokilaakso
Suomen Commons Assembly
Suomen kestävän elämäntavan yhteisöt ry
Tampereen Maan ystävät ry
Uusi Tuuli Ry
Vaasan ympäristöseura - Vasa miljöförening ry.       http://www.sll.fi/pohjanmaa/vaasa/
Vihreä Elämänsuojelun Liitto ry - Gröna Förbundet för Livets Beskydd r.f  www.vesl.fi
Ympäristö ja kehitys ry
Ålands Natur och Miljö rf www.natur.ax/

Lue lisää: WWF/ylikulutus

sekä maailman ylikulutuspäivästä: http://www.overshootday.org/


TaKoPajan kevätretki Teijon kansallispuiston Jeturkastiin la 8.4.

Menimme kangaskiurun reviirille oppaanamme Jarmo Markkanen (SSLY). Kiitos Jarmolle, Teijon Masuunin Oriben Tiinalle ja Gallerialle (Kai Fagerströmin ja Jaana Kotamäen näyttelyt)! 

Kuva: Lasse Kylänpää


TasausKohtuusPaja osallistui Helsingin Sosiaalifoorumiin 1.4.2017

Kohtuusväki kokoontui Siemenpuu-säätiön tiloissa (Lintulahdenkatu 10) puhumaan Suomen ylikulutuksesta ja puuttumaan ylikulutuksen ongelmaan Kolilla syksyllä 2009 annettujen kymmenen kohtuullisen vaatimuksen avulla. Siirretään Suomen ylikulutuspäivä historiaan!

På årets Socialforum i Helsingfors 1.4 samlades omställnings- och miljöfolk, degrowthintresserade m.fl. till diskussion kring utvecklandet av Nätverket för rättvis omställning Finland. Nätverket är ett fritt och brett nätverk för de olika lokala rörelser i Finland, med fokus på svensk- och tvåspråkighet, som strävar efter en rättvis omställning. En rättvis omställning – vägar till rimliga ekonomier, 


Tomorrow-elokuvan JATKOT:

After Tomorrow - Après Demain- Huomisen jälkeen-

vietettiin EARTH HOUR-kynttiläillallisena

Ihme & Kummassa la 25.3. Avaa kutsu!

Ihme & Kumma - Kiitos ystävällisestä palvelusta ja tunnelmasta!


Demain -Tomorrow

TaKoPajan pyynnöstä Salon kaupungin kulttuuriasiain yksikkö ja Bio Salo esitti Demain/Tomorrow-elokuvan ilmaisnäytöksenä 18.3. klo 12:00 Bio Salossa 

Ranskan Césarin palkinnon saanut ympäristödokumentin jälkeen jatkui elokuvan pohjalta TaKoPajan järjestämä 

kansalaisten kysely- ja keskustelutilaisuus puolueiden kuntavaaliehdokkaiden kanssa.

Mukana keskustelemassa olivat Salossa ehdolla olevat kuntavaaliehdokkaat: Emilie Gardberg (rkp), Wilhelmiina Kallio (vihr.), Johanna Saukkonen (sd. sit.), Elsi Helenius (kesk.), Ville Reiman-Flor Batalha (vas.), Jerina Wallius (kok.) ja Timo Pohjola (kd).

Elokuvan kotisivut, traileri ja arvostelu.  


Suomen perhoset - ilmaston herkät mittarit Vyökeltayökkönen, Tiliacea aurago.

Salon TaKoPaja ja Salon Seudun Luonnonsuojeluyhdistys järjestivät yhdessä luontovalokuvaillan 30.1.2017 klo 18 Salon kaupungintalon valtuustosalissa. Petri Mäntynen ja Jussi Murtosaari näyttivät valokuvia ja kertoivat havainnoistaan ilmastomuutosten vaikutuksista perhospopulaatioihin Ahvenanmaalla. 

Avaa kutsu! 


2016

TaKoPaja järjesti kimppakyytimatkan Paraisille 29.11. katsomaan Paraisten Transition-ryhmän kanssa ranskalaista DEMAIN -elokuvaa (Tomorrow). 

 Katso traileri.

____________________________________________________

POLKUJA KOHTUUTEEN 2

Salon TasausKohtuusPaja toivotti 9.-11.9.2016 tervetulleiksi

kaikkia ihmisiä, jotka pyrkivät luonnonläheisyyteen, paikallisuuteen ja kohtuutalouteen eli ekologisesti, sosiaalisesti ja taloudellisesti kestävään elämäntapaan ja maailmanmenoon

toiseen valtakunnalliseen kansalaisfoorumiin POLKUJA KOHTUUTEEN 2 Salon Mathildedaliin, Teijolle.

Foorumin ohjelma Matilda-talossa. Ryhmätyöskentelyjen aiheet voit lukea tästä. Viikonlopun keskustelujen pohjalta ryhmät nostivat esille KONKREETTISIA ASKELIA KOHTUUDEN POLUILLA.

Katso kuvia POLKUJA KOHTUUTEEN 2-viikonlopun tunnelmista!  


Kohtuutalous ja tulevaisuuden vaihtoehdot

Nuorisokeskus Steissi, Mariankatu 12, la 20.8. klo 14–17 Salon Alku-talkoofestivaalin yhteydessä. Katsoimme espanjalaisen Degrowth-dokumenttielokuvan From the Myth of Abundance to Voluntary Simplicity (katso traileri). Elokuvan jälkeen vilkasta keskustelua Aalto-yliopiston tutkija Toni Ruuskan johdolla.  Elokuvan suomenkielisen yhteenvedon voit lukea tästä. Engl. linkki documentaldecrecimientoen.


TaKoPajan Kohtuuspiknik vietettiin 6.6. kulttuuritalo Villin nurmikolla

Ohjelmassa oli puhetta, runoja ja Lietzen & Saarinen kitarajazzduon musiikkia. 

Kuvat: Paula Hartman

Kansainvälisen piknikin nimi on Picnic4Degrowth. Maailmalla piknikin järjestäjien tavoite on edistää maapallon kantokyvyn rajoissa toimivaa ja hyvinvointia oikeudenmukaisesti jakavaa taloutta.

Degrowth tarkoittaa talouskasvupakosta ja kulutushysteriasta vapautunutta ja inhimillistä hyvinvointia. Kohtuus kaikessa vapauttaa kulutusriippuvuuksista. Lue lisää: Mikä degrowth?


TaKoPajan kevätluontoretki tehtiin 11.5. 

VAISAKKOON

oppaana Antti Nyman

Kuvat: Paula Hartman


TaKoPaja matkasi kimppakyydein Paraisille 10.5. Paraisten Transition-ryhmän järjestämään tilaisuuteen, jossa katsottiin Naomi Kleinin kirjaan perustuvaa elokuvaa This Changes Everything. Keskustelu oli vilkas. 


 TALOUS JA TULEVAISUUS

 Salossa 24.-25.4.2016

Talouskasvu on edelleen yhteiskunnan ykköstavoitteita, vaikka siihen liittyvät ympäristöongelmat on vakavia eikä kasvua näytä enää syntyvän entiseen malliin. Olisiko aika siirtyä kasvun jälkeiseen talouteen? Minkälaisia ratkaisuja uusi talousajattelu tarjoaa käsillä oleviin talous- ja ympäristökriiseihin? 

 • Sunnuntaina 24.4. klo 18 avoin keskustelu kulttuuritalo Villissä (Vähäsillankatu 9), vieraana tietokirjailijat Paavo Järvensivu (Rajattomasti rahaa niukkuudessa, Like Kustannus), Marko Ulvila ja Kristoffer Wilén (Talous kasvun jälkeen, Maria Joutsenvirta, Tuuli Hirvilammi, Marko Ulvila & Kristoffer Wilén, Gaudeamus)                          sekä Eeva-Stiina Snellman (David Jonstadin Sivilisaation loppu-kirjan käännösporukasta. Intokustannus. Kirjan on kääntänyt ruotsin kielestä Salon TasausKohtuusPajan pieni ryhmä ystävineen.)   
 • Maanantaina 25.4. klo 12 - Kirjailijatapaaminen Plazan lavalla ja Suomalaisessa kirjakaupassa.

YK:n maaemon päivänä (Mother Earth Day) 22.4. klo 11.00 eduskunnan kansalaisinfossa (Arkadiankatu 3, Helsinki) David Jonstad luennoi otsikolla Building resilience for uncertain times. Europarlamentaarikko Satu Hassi kommentoi. Kansalaisinfon tilaisuuden käynnistivät klo 10.00 alustuksillaan Tuuli Hirvilammi, Maria Joutsenvirta, Kristoffer Wilen ja Paavo Järvensivu. Keskustelijoina olivat SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne ja vihreiden puheenjohtaja Ville Niinistö.


MITEN VILJELLÄ KAUPUNGISSA -kaupunkiviljelyterveisiä Joensuusta

Kulttuuritalo Villissä 15.3.2016, vieraana kampusviljelijä ja kohtuusaktivisti Annukka Aho (Itä-Suomen Yliopisto).

Illan aluksi luettiin sitaatti David Jonstadin kirjasta Sivilisaation loppu (s. 238, Into 2016) kysyen miten voimme: "toimia solidaarisesti maailmassa missä vallitsee resurssipula? Intialainen fyysikko ja aktivisti Vandana Shiva antaa selkeän vastauksen: paikallinen sopeutuminen. 'Suurin paine, jonka ihmiset Etelässä kokevat, on heidän resurssiensa varastaminen ja käyttäminen kulutuskoneiston syöttämiseen rikkaassa Pohjoisessa'. Shivan mukaan pohjoismaisten yhteiskuntien ... lisätessä omavaraisuusastettaan ne vähentävät toisten ihmisten resurssien kuluttamista. [...] 

Helpoimman ja nopeimman suuren muutoksen aikaansaamiseksi voidaan käyttää tyyppiesimerkkiä, tuoreita vihanneksia: 'Tuoreet vihannekset ovat syy sille, että monet ihmiset kolmannessa maailmassa menettävät maansa. Niitä eivät vie pienviljelijät vaan valtavat yritykset, jotka ottavat maan haltuunsa ja lähettävät sokeriherneitä ja salaattia pohjoisiin maihin. Jos vähennät niiden käyttöä ja lisäät paikallista tuotantoa, saat aikaan sen, ettei Etelän perheiden tarvitse elää nälkäisinä. Tämän kaltainen solidaarisuus auttaa.

... ekologisen jalanjäljen pienentäminen lisää siis tilaa toimia köyhissä maissa. Voiko solidaarinen teko olla yksinkertaisempi kuin omien vihannesten viljeleminen?"

 


Eettistä elektroniikkaa? Onko sitä? Sitä kysyttiin 13.1.2016 kulttuuritalo Villissä. Elektroniikkamme taustoista ja muista faktoista kertoi Maija Lumme, Eettisen kaupan puolesta ry


2015

TaKoPaja osallistui 25.11.2015 Suomen Luonnonsuojeluliiton Vaihtoehtoja kasvutaloudelle -seminaariin Helsingin Aalto-yliopistolla (linkin alla seminaarin esitysmateriaalit ja videotallenteet). Seminaarin yhteydessä julkaistiin Anna Latva-Pukkilan kirjoittama SLL:n julkaisu Kasvunvara on käytetty - Kohtuutalouden ratkaisut.


ELÄMÄNTAPAMUUTOS ITÄMEREN HYVÄKSI

oli aiheena 19.10.2015 kulttuuritalo Villissä kun pajan vieraaksi oli kutsutttu Eija Hagelberg Baltic Sea Action Groupista.


TaKoPaja osallistui 9.-11.10.2015 viidenteen Kohtuus Vaarassa-tapahtumaan Tieto muuttuu toiminnaksi  Joensuussa ja Kolissa.

Kuuntele TaKoPajan Eeva-Stiina Snellmanin puhetta perjantain iltakonsertin alussa: You Tube

 

Ote pohjoiskarjalaisen Kohtuusliikkeen aktiivien KOHTUUS VAARASSA - Onnen aikoja rajallisella planeetalla?-pamfletista,  joka esittelee uuden kohtuuden kulttuurin alkuja:

"Ensin huonot uutiset: ihmisen tavaton puuhakkuus on aiheuttanut ja aiheuttaa massiivisen sukupuuttoaalloon, ilmakehän lämpenemistä ja muita kohtuuttomuuksia. Systeemi on mätä. Suunnan on muututtava.

Sitten hyvät uutiset: uusi kohtuuden kulttuuri, jossa huomio siirtyy talouskasvusta hyvinvointiin ja onnellisuuteen, minästä meihin ja aineellisesta aineettomaan, on parempi sekä elonkehälle että ihmiselle. Tinkimisen, säästämisen ja niukkuuden voi unohtaa. Uudessa järjestelmässä on enemmän onnea ja merkityksellisyyttä, enemmän sosiaalista pääomaa, enemmän jaettavaa."


TALOUDEN UUDET MUODOT

TaKoPajan vieraina Puun päivänä 27.9.2015 olivat 

Otavan Opiston Osuuskunnan "Uuden talouden työkaluja"- aPaja-kurssilaiset

Yhteisessä oppimis- ja keskustelutilaisuudessa kulttuuritalo Villissä alustivat Tuomo Alhojärvi (Otavan opiston osuuskunta), Toni Ruuska (Aalto-yliopisto) ja Eeva-Stiina Snellman (TaKoPaja).


YHTEISÖLLISEN OMAVARAISUUDEN ALKEITA

TaKoPajan sisään syntyneen puutarhapiirin yhteisöllisen vaihtotalouskokeilun alkeita on dokumentoitu Biodynaamisen Yhdistyksen Demeter-lehdessä, numeroissa 1/2014 (osa 1) ja 2/2015 (osa 2), kirjoittana Eeva-Stiina Snellman. Lukekaa ja inspiroitukaa omiin kokeiluihin!


SOSIAALIFOORUMI

TaKoPajan ihmisiä osallistui Suomen sosiaalifoorumiin 25.-26.4.2015 Helsingissä.


OLLI TAMMILEHTO TAKOPAJAN VIERAANA

Tietokirjailija Olli Tammilehto oli TaKoPajan vieraana 10.4.2015,

aiheena Yhteiskunnan toimintalogiikan muuttaminen (PDF).


 ILMASTOKAMPANJA "FRAMSTEGEN"

Natur och Miljö on aloittanut ilmastokampanjan Framstegen, jonka myötä vuosina 2015-2017 innostetaan kansalaisia tekemään pysyviä elämäntapamuutoksia ilmaston ja luonnon hyväksi sekä muutostarinan muodossa kertomaan muutoksistaan muille. TaKoPaja osallistui 11.4.2015 Turussa Framstegen-ilmastopajaan.


TRANSITION - SIIRTYMÄ

Perustuen mm Paraisilla ja Helsingissä maaliskuussa pidettyihin seminaareihin Eeva-Stiina Snellman ja Henrik Hausen esittivät kansainvälistä Transition-liikettä pajaillassa 18.3.2015: Transition Town-muutosliike (PDF).

Ruotsissa Transition-liikehdintä kulkee nimellä Hela Sverige ska leva


 

2014

POLKUJA KOHTUUTEEN - kansalaisseminaari Salossa/Teijolla 26.-28.9.2014 

Ekologisesti, sosiaalisesti ja taloudellisesti kestäviä tulevaisuuden näköaloja

Seminaarin käsiohjelma

KESTÄVIÄ POLKUJA LUONNOSSA JA KAUPUNGISSA, Salon lukiossa pe 26.9.2014

Seminaarin avauksesta: 

”Oletteko koskaan huomanneet miten nopeasti polku syntyy?

 Nurmikolla, puistossa, metsässä?

 Ihmiset tekevät polkuja aivan kuten muurahaiset ja monet muut metsän eläimet.

 Ihmisellä on monta vaihtoehtoa elämässään;

 hän voi päättää miten hän liikkuu, miten jättää jalanjälkiä,

 miten vaikuttaa ympäristöön ja tulevaisuuteen polullaan kulkiessaan.”   (Lisää)

 

Perjantai-illan luennot:

Teijon kansallispuisto, puiston aloitteentekijä Hannu Paunila ja Salon luonnonmetsäsäätiö 

Syväekologia elämäntavan arvopohjana (PDF), Göran Ekström (Vihreän Elämänsuojelun Liitto ry)

Ekologisesti kestäviä tulevaisuuden polkuja (PPT), toiminnanjohtaja Leo Stranius (Luonto-Liitto)

 

Lauantain ohjelmasta:

PEHMEÄSTI KÄVELLEN KANSALLISPUISTORETKI Teijon kansallispuisto, oppaana Hannu Paunila

Maailmankatsomuksen vaihtamisen askeleet, ekoteologi, TT Pauliina Kainulainen

(kuvat: Henrik Hausen)

MAANLÄHEINEN JA SOSIAALISESTI KESTÄVÄ TALOUS  iltapäivän aiheena Matilda-talossa

Vapaus ja muutos taloudessa ja taloudesta, KTT Timo Timo Järvensivu (Aalto-yliopisto).

Avaa video!

Taloussuhteista luontosuhteisiin, tutkija Niklas Toivakainen (Helsingin Yliopisto).

Avaa video !

Hyvätuloisuus ympäristöongelmana, Degrowth-aktivisti Jarna Pasanen:

Avaa video!

Irti ideologiasta! (PDF), väitöstutkija Toni Ruuska (Aalto-yliopisto):

Avaa video!

Hyvinvointia kestävästi (PPT), tutkija-aktivisti Tuuli Hirvilammi (Helsingin yliopisto):

Avaa video !

(Lisää: Sosiaalipolitiikka rajallisella maapallolla (PDF))

Sunnuntain päävieraiden päätöspaneeli videolla (videointi Matilda-talossa: Jarkko Korhonen).

(kuvat: Henrik Hausen)

Seminaarin kulttuuriantia lisäämässä olivat mukana myös mm:

Kansantaiteilija Minna Hokka
Valokuvaaja Kaj Fagerström
Tulevaisuuden hevonen, Toivottu Poika ja Eero Yli-Vakkuri

Salonjokilaakson juttu pajan seminaarivalmisteluista (huivitalkoot meneillään)
Siirtyminen kestävälle polulle (PDF), Paulan teksti Tätä mieltä-palstalla Salon Seudun Sanomissa 31.8.2014


2013

JULKINEN ATERIA - ruokaseminaari

- ihmisten, eläinten ja ympäristön hyvinvointia ajatellen

Ruokaseminaarin tausta käy ilmi seminaarin avauspuheesta (PDF) 

Luentopoimintoja:

Hallitusohjelmaan kirjattu lähiruoan kehittämisohjelma (PPT), lähiruokakoordinaattori Kirsi Viljanen (Maa-ja metsätalousministeriö)

Lähiruoan taloudelliset vaikutukset ja käytön edistäminen julkisissa ammattikeittiössä (PDF), Leena Viitaharju (Helsingin yliopiston Ruralia-instituutti)

Julkinen ateria lähiruoasta – laatu- ja ravintoarvot, kokemuksia Kemiösaarelta (PDF), keittiöesimies Jari Lehtivaara

Toiveita ruoasta (PDF), julkisen aterian syöjän omainen Niina Parviainen (Salon TasausKohtuusPaja)


Tasauksen kymmenen käskyä.

Miten voimme katkaista köyhyyden?


2012

EKOLOGIA JA EKONOMIA

Miten me ihmiset ja luonto selviydymme talouskasvun paineen alla?

Degrowth-asiantuntija, KTT Timo Järvensivun esitelmä: Degrowth, Järvensivu 16.11.2012 (PDF)


Mistä ruokamme on peräisin?

Avoin TaKoPaja-ilta Muurlassa 18.9.2012

TaKoPajassa taottua ruoasta (PDF)


KIITOLLISUUS, KUNNIOITUS, KOHTUUS - ilmastopäivä

Vieraina ekoteologi, TT Pauliina Kainulainen ja degrowth-asiantuntija, KTT Timo Järvensivu, jonka esitelmään voi tutustua tässä: Ekologia ja ekonomia Järvensivu 20.3.2012 (PDF)

(Ev. luth. kirkon tekstit: Kirkon ympäristödiplomin käsikirja 2012 (PDF) ja Kirkon ilmasto-ohjelma (PDF))


2011

Miten rakentaa kestävää, eli solidaarista ja ekologista elämäntapaa?

Avoin TaKoPaja-ilta Perttelissä 10.5.2011

Lue Reilun kaupan seurakuntahaaste (PDF), jolla TaKoPaja haastoi Salon seurakunnan julistautumaan Reilun kaupan seurakunnaksi.


2010

Vaivaako joulun kaupallistuminen?

Miten voisi löytää vaihtoehtoisemman elämäntavan,

jossa löytyy sijaa hiljentymiselle ja kiireettömyydelle,

johon kuuluvat ekologisia ja solidaarisia valintoja?

Seurakuntailta adventtipaaston aikaan,
tiistaina 7.12. 2010 klo 18:00 Perttelin seurakuntatalolla.

Alustus aiheeseen: Paula Hartman ja Eeva-Stiina Snellman